21.05.2010 г.

Създадена е първата синтетична клетка

Mycoplasma Мycoides

Първата изкуствено създадена клетка е вече факт. Макар и човечеството отдавна да може да модифицира генно организми, сега за пръв път е създаден по изкуствен начин едноклетъчен организъм, който може да се репродуцира.

Опитът е продължил деситилетие на цената на 40 млн. долара като учените са взели бактерията Mycoplasma Сapricolum, записали са целия и генетичен код в компютърен файл, който след това бива изцяло променен. Това прави над 1 милион различни днк връзки между аденин, цитозин, тимин, гуанин. Така се ражда първият изкуствено създаден от хора нов вид, наречен Mycoplasma Мycoides.
Учените дори записват собствените си имена в днк-структурата на клетката, като един вид watermark.
Това е нова ера за човечеството, пораждаща и много морални въпроси. Но най-важното е, че синтетичните клетки ще могат да бъдат създавани с опредена цел- да синтезират антитела, хормони, например инсулин; да се хранят с вредни за хората вещества, обезвреждащи ги по този начин и с много много други приложения. Дори в "далечно" бъдеще, ще можем да пренаписваме собствения си генетичен код, като създаваме съвършен такъв; предразположеността към болести или гените, носещи малформации, ще бъдат премахвани, което ще доведе до създаване на перфектния човек.


4 коментара:

Ангел каза...

Не е добре да се върви срещу природата. И в момента Планетата ни е пренаселена, а какво ли би станало ако се удължи продължителността на живота с още 40-50 години? Или дори ако се намери път към безсмъртие?
Може би това ще бъде края на човечеството ...

Vainpire каза...

Тук човечеството не върви срещу природата. Тук човечеството Е природата.

vassilev12 каза...

както всяко друго откритие на Земята, скоро се привръща в бизнес. Какво ще стане с живота ни, когато неговото създаване се превърне в бизнес?

Bla каза...

Хората най-сетне ще започнат с основание да си викат един на друг "Скъпи!"

Публикуване на коментар