18.05.2010 г.

САЩ- Нациoналният ден за молитва е признат за незаконен



Нациoналният ден за молитва (датиращ от 1952г.), който годишно се състои на всеки първи четвъртък от месец май, е обявен за незаконен. Делото е заведено от фондация "Свобода от религията" през октомври 2008г. (и спечелено миналия месец) в обвинение към американското правителство, че не прави разграничение между независимостта на църква от щат и че насърчава американските граждани да участват в активност, която е чисто религиозна, което пък противоречи на конституцията.

"Национален ден" е ден за всички граждани, но "национален ден на молитва", по време на който правителството организира тържества и прави обръщения с християнска насоченост, нарушава именно това разграничение между църква и правителство и следователно е некунституционен.
Председателят на "Свобода от религията" заявява: "Фондацията никога не се е противопоставяла срещу неправителствени страни в дейностите им по време на "Деня за молитва". Тук, обаче, правителството е приемало твърде често тези религиозни възгледи като официално обществено становище и позиция на правителството... Фондацията е разтревожена от уважението на правителството към разделението на църква и щат, което всъщност  адресираме в съда".



1 коментара:

Кръстник Дроселмайер каза...

За жалост, президентът не се съобрази с това решение на съда и си проведоха малоумния ден за молитва както обикновено.

Публикуване на коментар