5.11.2012 г.

Трансперсонална любов

Genesis Breyer P-Orridge (1950 - ) е фронтменът на Throbbing Gristle (едни от създателите на индустриал музиката) и Psychic TV, който с втората си жена Lady Jaye Breyer P-Orridge (1969 – 2007) решават да създадът пандрогинен съюз, противопоставяйки се на идеята за отчуждението и смъртта. Това е съюз на голямата любов, която превръща споделящите я в ново създание, докато различията между тях изчезват както психологически, така и визуално.

Влюбените използват смесица от изкуство и медицина, заедно с желанието-метафора да „погълнеш другия”, модифицирайки хирургически телата си, за да станат огледални копия един на друг. Част от вдъхновението им идва от „cut-up” техниката, измислена от Brion Gysin и ползвана от Уилям С. Бъроус. И двамата имат имплантанти в гърдите, като Генезис прави бузите си да приличат на тези на Лейди Джей, а тя на свой ред наподобява носа и брадичката си като неговите. И макар промените да са строго физически, двамата развиват идеята за „пандрогина” – третата същност, която съществува независимо от техните, но е едновременно и тяхно обединение.

Това е Breyer P-Orridge, който/която няма пол, защото такъв не  му/й е предвиден; същност, която съществува, докато двамата влюбени са заедно. Така създават и „най-великата любовна връзка на всички времена”, която е отражение на смесицата от идеята за красотата, както и сложния процес на обединение на външната красота с вътрешната такава.

Ние виждаме Breyer P-Orridge като отделен човек, който е и двама ни… Никой от нас не взима кредит за работата, работа, която е сплав от нашите общи идеи, които не бихме имали по отделно. - Lady Jaye Breyer P-Orridge


Breyer P-Orridge е обект на филма The Ballad of Genesis and Lady Jaye (2011). Това е история за голямата любов, която съединява две идентичности в трета такава, в която съществуват само думите „нас”, „ние” и „наш”. Една смела и на-ръба версия, пред която Ромео и Жулиета изглеждат като смешни, глупави тийнейджъри.

Знам, че е странно... Можехме да си купим къща или нещо такова. Но ние сме артисти. Артистите правят изкуство, а то не е рационално.
- Genesis Breyer P-Orridge

Genesis Breyer P-Orridge преди и сега


0 коментара:

Публикуване на коментар