23.06.2010 г.

In-sects




Религиозен култ, според модерната дефиниция, е система от религиозни ритуали (молитва, жертвоприношение, меса...) или почитане; съществува отдаденост/следване на религиозен принцип или личност. Тоест, всеки, който вярва в определен бог, принадлежи към религиозен култ. Тук християнското определение се различава- просто казано, култ е всяка религиозна група, отклоняваща се от базираната около Библията християнска вяра.
Или ако религиозна организация почита Христос, но отрича християнските доктрини за Троицата, възкресението и спасението, Раят, бива обявена за култ. Примери са мормоните и Свидетели на Йехова. Такива групи често твърдят, че "служат на Исус", но едновременно с това променят библейски текстове, за да ги нагодят според нуждите си.
Малко по-различни са сектите, които с формирането си се обявават срещу елементи на главната религия, от която произлизат; смятат себе си за носители на единствената правилна вяра. Сектите обикновено не са добре организирани, за разлика от култовете. Самото ранно християнство започва като юдейска секта. В съвременното общество, значенията на "култ" и "секта" се припокриват, но използването на последните се натоварва с повече негативен смисъл.

Характерно за  религиозните култове/секти е майнд-контролът- техните последователи обикновено са поставяни в условия на страх от нещо, което ги придържа към определена религиозна норма(и), чието спазване пък води до желан резултат- рай, вечност, "по-добро съществуване", единение със Създателя и т.н. Например в християнството се вярва, че избраните от Исус ще са малцина, докато по-голямата част от човечеството ще остане неспасено и прекара вечността в пъкъл. Или- " Ако не се подчиняваш, ще идеш в Ада", "Ако ни напуснеш, ще загубиш семейството и приятелите си"... Към използването на страх се прибавя и използване на вина- често участващите в култ биват карани да се чувстват виновни или грешни (напр. първороден грях) с цел още по-лесно манипулиране. На членовете се втълпява и да следят останалите като докладват, ако се отклоняват от определения път. Отново поради страх от наказание всички се придържат към правилата на култа, носейки маската на перфектния последовател.

Култовете знаят, че ако могат да контролират взаимоотношенията на човек с другите, могат да контролират и самия човек. Също така се опитват да отделят новия член от семейство и приятели, тъй като не харесват идеята, че други хора извън култа могат да оказват влияние. Появяват се нови "приятели" вътре в култа, срещу които не може да се възразява поради страха от изгубването им или от отлъчване. В определени случаи се насърчава приписването на лично имущество или капитал, защото "помагайки на култа, хората помагат и на себе си".
Друга техниха на контролиране е филтрирането на информацията- информация, която идва извън култа не се допуска, особено ако противоречи на неговите идеи; смята се за "зла" и членове биват убеждавани да не й вярват. Само информация, която идва от култа е истинска, а другата бива дори унищожавана- в това число определени книги, филми, музика и т.н. Като цяло, членовете биват поддържани заети с малко или без свободно време, през което биха си задали въпроси относно тяхното участие в култа.

Набирането на членове обикновено се отличава с:
-харизматичен водач
-обещава се тайно знание
-доста бързи нови приятелства 
-хората изглеждат предимно щастливи и ентусиазирани
-набляга се повече на (спорен) опит/случки, отколкото на логика
-с цел привличане се предлагат безплатни дрехи, храна, уроци и т.н.



How to become a successful cult leader:

P.S.: Now, kids remember: all religions are cults but with more members.

0 коментара:

Публикуване на коментар