18.06.2010 г.

Вампира - неприятно ми е да Ви срещна



„Аз съм Вампира… Надявам се, че сте имали ужасна седмица”. Това са думите на може би най-известната досега в историята на телевизията жена, превърнала се в култ-фигура на много последвали я мрачни поколения. Вампира е първата водеща на филми на ужасите, със собствено ТВ шоу, единствена и неповторима.

Родена през далечната 1921г. във Финландия като Майла Нурми, на двегодишна възраст тя и семейството й се местят в Америка. На 17 годишна възраст започва работа като модел и танцьорка. Постепенно участва в малки постановки, но истинската Вампира се ражда, когато Нурми се облича в стил Мортиша Адамс за маскен бал през 1953г. Година след това идва първото й шоу, озаглавено Изкопай ме по-късно, преименувано на Шоуто на Вампира.

 

Предаването става незабавен хит, като дори си спечелва почитатели и приятели като Марлон Брандо, Джеймс Дийн, Орсън Уелс, Мерилин Монро и Елвис Пресли. Интересен е фактът, че Вампира изпраща на Дийн картичка, на която позира на гробище, с надпис: „Иска ми се да беше тук”. Джеймс Дийн умира в автомобилна катастрофа преди да получи картичката.

Най-забележимото й филмово участие си остава  в Plan 9 from Outer Space (1956г.), дело на спорно небезизвестния Ед Ууд. През 1962г. отваря антикварния си бутик Килера на Вампира и след това изчезва от телевизионния екран, с изключение на няколкото малки роли до смъртта й през 2008-ма. Но за добро или лошо, безсмъртните създания на нощта като Вампира остават завинаги сред нас.



2 коментара:

Inna каза...

„Иска ми се да беше тук”. Джеймс Дийн умира в автомобилна катастрофа преди да получи картичката.

Wow...това се казва self-fulfilling prophecy :S

Vainpire каза...

Don't fuck with Vampira or Vampira will fuck you back :D

Публикуване на коментар