25.10.2012 г.

10 неща, които ми липсват от 90-те

1. Телефоните с монети. Когато си ученик и си закъсал за пари, с които да си купиш цигари или да висиш по кафенетата след училище, най-добрата алтернатива беше да преровиш уличните телефони за забравено ресто. С повече късмет се събираха суми от типа на 2лв., от които 70-80 стотинки отиваха за кутия цигари.

2. Марихуаната по 1 лев. В края на 90-те години, една цигара трева вървеше средно по 1 лв., докато сега грамът е от около 5 до 20 лева, с различия от сорта и по градовете. Освен, че тревата беше адски евтина, можеше и да се намери от всякъде – виждаш някой „по-особено” изглеждащ ти младеж, питаш го за трева и ако той няма, ти казва от къде евентуално може да си вземеш.

3. Настолните игри с Марио и Мортал Комбат, Тетрис, Контра и Танкове и дори не се опитвайте да ми говорите за шибаните ви фейсбук-ферми.

4. Лекарствата без рецепта. Беше време, когато можеше да си купиш почти всичко без рецепта – кодеин, перкоцет, диазепам… всички те ти се продаваха на доверие за болната ти баба или дядо.

5. Плетените гривни за ръка от молине.

6. Списанията от типа на Егоист и Нов Ритъм. Да четеш ранните версии на Егоист, Нов Ритъм или Паралели си беше престижно. Имаше моменти, в които се разделях с парите за училищната си закуска, за да мога да си ги купя. Те представяха едни гледни точки за света, които бяха концептуално провокативни, което пък мигновено ги правеше модерни.

7. Гръндж визията. Скъсаните сини дънки и развлачените тениски бяха ок, но не и немитата дълга коса. Косата ви може да е сплъстена, само когато имате много пари, които пръскате за наркотици и не на последно място се казвате Кърт Кобейн.

8. Анимационните филмчета по Cartoon Network и Милион и едно(-то) желания на кака Лара. Дебилското Cow And Chicken, The Grimm Adventures Of Billy And Mandy, Pirates Of The Dark Waters, Dexter’s Lab, Courage The Cowardly Dog и т.н.

9. Рейв културата. Рейв партитата бяха място, на което можеше да се запознаеш с много млади хора, да танцуваш цяла нощ на повтарящи се денс ритми и да размахваш размазан светещи пръчки. Повечето рейвъри бяха с пиърсинг на езика, с къса коса и широки панталони (и тук-там имаше някой с шапка-идиотка и слънчеви очила, които го караха да се чувства много специален). Обикновено, да изглеждаш рейвърски вървеше ръка за ръка с това да те мислят за наркоман, тъй като и през 90-те години повечето българи си бяха адски задръстени, не че сега положението е много по-различно.

10. Лудото детство. Когато бяхме малки играехме или се промъквахме по строежите, целехме се с какво ли не, оставяхме кръвта си по асфалта, докато чертаем стрелки, напушвахме се по пейките, въобще всичко беше face-to-face. А сега подрастващите са пълни путки. Точка. Бледи фитнес и чалга подобия, които са заинтересовани най-вече от фейсбук статуса си или този на другите.

0 коментара:

Публикуване на коментар