17.08.2010 г.

Wrapped In Plastic


 Гюнтер фон Хагенс- реалният Ханибал Лектър и модерният доктор Франкенщайн. Това е човекът, изобретил процеса на пластинация през далечната 1977г., при който водата и мазнините от клетките се заместват с пластмаса. Образците- от отделни органи, до цели организми, биват по този начин запазени във времето, без да се разлагат или имат мирис.


Пластинацията като процес протича: първо образецът се поставя във формалдехид, за да се спре разлагането. Последва поставяне в ацетонова баня, извличаща и заместваща водата от клетките при минусови температури. След което идва ред на баня с течен полимер (силиконова гума, полиестер), като отново при ниски температури и вакуум ацетонът се изпарява през клетките, всмуквайки течния полимер навътре в тях. Най-накрая се извършва третиране с газ, топлина или ултравиолетова светлина, за да бъде втвърдена пластмасата.


 От гледна точка на медицината/анатомията, пластинираните обекти са изключително полезни като модели в процеса на обучението. Вече споменах тяхната трайност, а и до голяма степен те запазват свойствата на оригинала. Естествено, от време на време се набърква и някоя друга религиозна организация, решила да анатемосва и протестира срещу тази участ на труповете (?), но затова пък Гюнтер фон Хагенс има "дарителска програма", където всеки желаещ след своята смърт може да отдаде тялото си на Института по пластинация.  Възползвай се сега.
Доктор Хагенс не спира да предизвиква интерес. Това се дължи до голяма степен и на пътуващата му изложба Body Worlds, посетена от над 30 млн. души.


Сред нея намират място и някои необичайни експонати като слонове, щрауси, мечки и модели, правещи секс. Поредното доказателство, че любов съществува и след смъртта.






10 коментара:

Vainpire каза...

Of cour(p)se!
Щастливка си, че си ги видяла на "живо". Аз се надявам само, че някой ден Боди Уърлдс ще дойде и до България.

Inna каза...

на живо усещането е много странно. Особено като се доближиш на няколко см/мм от тъканта и се загледаш в това, което някога е било дишащо тяло. Имам здрав стомах, но някъде към емрбионите бях на косъм от хартиеното пликче...

Vainpire каза...

Аз съм свикнал на ембриони- от 7ми клас ги гледах в стъкленици, наред със змии, и мисля, че имам здрав стомах :D

Inna каза...

хаха, имах предвид хронологично- те бяха в последната зала. Дотогава вече са се натрупали доста впечатления + особената миризма, която все пак излъчват ако се доближиш и в някакъв момент тялото почва да реагира :))

Бисквитеното чудовище каза...

Бруталистично! ^^

Vainpire каза...

Cirque du freak може навсякъде да се види, в крайна сметка целта на изложбата, а и на експонатите като такива, е да покажат the insides out по един наистина нагледен начин, при който, аз поне, не бих се сдържал да не пипна "пластмасите".
Странното в цялата тази работа е, че виждаш неща, които някога са били хора, сякаш продължаващи да съществуват. "Тук наблюдавате Джон Доу и по-специално кръвоностата му система", примерно.

В нощта, преди да публикувам поста си, сънувах, че се намирам в нещо като мол, по чиито витрини имаше модели на Хагенс, облечени в различни дрехи. По китките им висяха етикетчета с описание "жена/мъж, ръст..., коса..., очи..., тегло..." по което купувачите се ориентираха дали дрехите ще им отиват.

angie каза...

така е безспорно. и Хюгенс се е справил много добре. хъ, с последното ме уби:)))
нищо чудно някой близък ден да ни предложат и човешка кожица с доставка, като на онзи експонат в снимките ми, преметнал я небрежно на рамо..- точно, по каталога ви господине:))

признавам си, че пипнах и аз..:)) имаше една девойка, плувкиня, Хюгенс винаги има някаква идея за експонатите си, както си забелязал, и тялото на тази девойка беше идеално разрязано на десетина части, подобно на саламчетата в Била. всяка една от тези части висеше на въженца от тавана на залата като между тях имаше достатъчно разстояние, за да минеш и огледаш и от двете страни материала. беше по-различно обработена от останалите експонати, сякаш полята с безцветна смола. единствено тук може да се каже, че на усещане наподобяваше пластмаса. всичко останало не бе..:(((

гледа ли предпоследната му колекция? беше представена с помощта на живи хора, манекени, които партнираха на експонатите в сцени, мисля бяха, с аржентинско танго:))

Vainpire каза...

Не знам изложбите по ред, но разгледах първо снимките от Боди Уърлдс-сайта и после гугъл, ютюб.
Междудругото, Докторът изглежда странно в лицето- сякаш се е опитал да пластинира първо себе си :)

П.С.: ей го на- дават ми днес продуктите в магазина в найлонова торбичка, аз я поглеждам и почвам да се хиля.

Inna каза...

freaks винаги са сред най-интересните за гледане: и в Bodies, и в конвенционалните музеи (кучета-сиамски близнаци, деформирани неопределени форми на живот...). Иначе аз съм малко като Грьонуй от Парфюмът с миризмите. Става въпрос за материалите използвани за консервирането: поне на мен ми бяха отблъскващи, но е факт и че на места си забивах носа едва ли не в самия експонат :)) Оф, пак ми се приходи.

remont na pokrivi каза...

жестоки снимки, искам ощеее!

Публикуване на коментар