27.10.2013 г.

Историята на Хелоуин


 Корените на днешен Хелоуин (след залез слънце на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември) не са трудни за проследяване. Преди около 2000 години, келтите чествали Хелоуин („Samhain”, в превод - край на лятото) като последния ден по прибиране на реколтата и идването на студа и зимата, често свързвани с човешката смърт. За тях празникът бил като нещо от величината на Нова година, а за навечерието на 31-ви октомври смятали, че границите между света на живите и този на умрелите се размивали. Това било времето, когато духовете се завръщали и причинявали неприятности, а келтските жреци - друидите -  гадаели бъдещето, облечени в животински кожи и маски. За предсказанията си запалвали ритуални огньове и горели житни класове като жертвоприношение. Хората оставяли храна пред вратите си, за да омилостивят бродещите духове и свещ на прозореца си, за да напътстват умрелите си близки обратно вкъщи. Правели фенери от големи репи, които да ги пазят от злите сили и се обличали като духове и чудовища, за да заблудят последните, сякаш са част от тях.

 С времето, фенерите от ряпа били заместени с тиквени такива, тъй като било по-практично.  Съществува и легендата за Джак - ирландец, който измамил Дявола да се откаже от душата му. Но след като умрял, Джак не бил пуснат в Рая, заради себелюбието и безхаберието си, но не бил приет и в Ада, тъй като Дяволът вече не можел да вземе душата му. Разгневен, Дяволът го замерил с горящ въглен, който попаднал в ряпата, която Джак ядял. И така, Джак започнал да обикаля в нощите с фенера си, търсейки покой.

 Вярва се, че Хелоуин е времето, когато връзката с всякакви окултни сили и духове е най-лесноосъществима и магията изпълва света на живите; една своеобразна вещерска Нова година, в която на почит са цветовете черно, сребърно, оранжево и златно, наред с черни котки и гримоари. Що се отнася до черните котки, които от векове са асоциирани с вещерлък и злост, благодарение на милите християни, които ги заклеймили като животни на Дявола и Неговите слуги - вещиците - всъщност котките били свещени животни в Египет от поне 3000 пр. н.е. Но тъй като християните мразели всичко езическо, трябвало да се направи нещо по въпроса с котките, които се свързвали с култа към и символ на богинята Баст (наричана още Бастет, Басет, Убасти, Секмет), дъщеря на бога на Слънцето, Ра.

По-късно църквата обявила 1-ви ноември за ден на почит към всички светци и мъченици (“All Saints’ Day”), тъй като имала навик да замества датите на езическите празници със свои, за да бъдат възприети по-лесно от „неверниците”. Малко по-късно направила 2-ри ноември ден за почит към мъртвите („All Souls’ Day”), в България - Архангелова задушница. В Мексико периодът 31-ви октомври - 2-ри ноември също е за почит към мъртвите и датира от приблизително 3000 години. All Saints’ Day бил наричан още All-hallows / All-hallowmas, което един ден просто се превърнало в думата Halloween.  

 Не закъсняло и комерсиализирането на празника, в което главна роля изиграли САЩ, където 1/4 от всички лакомства през годината биват продадени именно за Хелоуин. Спазвайки донякъде древната келтска традиция от Ирландия и Англия, децата започнали да се обличат като духове и всякакви приказни персонажи, за да обикалят по вратите на хората и да искат сладки и бонбони, иначе ще сторят пакост (погодят номер) на отказалите да им дадат (практика известна като „trick or treat”).


 Така че, Хелоуин по света е времето, когато някои хора почитат мъртвите си роднини и приятели, други се обличат като чудовища, за да заблудят и да се предпазят от злите сили, а защо не да си изпросят и някое друго лакомство. За трети, това е удобен момент за общуване с духове и въобще за всякакви магически практики, тъй като вярват, че границите между световете изчезват и достъпът до скрити сили и стихии е улеснен.





1 коментара:

Анонимен каза...

Хелоуин е сатанински празник. Скъпи родители не позволявайте децата ви да участват в него. Позволявайки им да участват в него, вие всъщност позволявате да бъде отворена врата за сатанински сили, които да действат в живота на децата ви. Няма нищо християнско в това да се облечеш зловещо и да тръгнеш да обикаляш къщите на хората.
Твърди се, че по този начин се гонят злите сили. Нека ви кажа нещо, сатана не може да гони сатана. Със зло не можеш да прогониш злото.
Библията ни учи, в Mat_12:25 А Исус, като знаеше техните помисли, рече им: Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си няма да устои. Същото, но казано по малко по различен начин виждаме и в Luk_11:17 Но той, като знаеше техните помисли, каза им: Всяко царство, разделено против себе си, запустява, и дом, разделен против себе си,(Гръцки: Против дома.) пада.
Само се замислете, колко нелепо звучи по сатанински начин да се опитваш да прогониш злите сили. Това може да стане единствено, като вярваме в Бог и призоваваме Неговото име. Тогава сатана ще бяга от нас, защото той трепери при произнасяне на името ИСУС.

Публикуване на коментар