13.02.2011 г.

Как всъщност е изглеждал Исус



Покрай рождения ден на Дарвин, реших, че би било интересно, ако хората знаеха как най-вероятно е изглеждал така нареченият им месия. Висок, бледолик, с дълга коса? Ако си го представяте по този начин, то следващия път, когато идете на църква, знайте, че по-скоро се молите на лика на някоя холивудска звезда, защото...


Jim Caviezel в ролята на вашия спасител, "The Passion of the Christ"

За тази представа са виновни художници от бялата раса. Исус, изобразен с бяла кожа, висок на ръст и с дълга коса. Привлекателният му външен вид цели по-лесно събиране на последователи или зрители пред екрана. Looks matter.


Торинският Исус. 
Това е образът, който се налага сред някои християнски среди, въз основа на изображението от торинската плащеница. Разбира се, няма да говорим тук за нейната автентичност. 

Какво обаче се получава, когато се започне с предположението, че Исус е бил галилейски селянин. Съдейки по черепите на такива израелци от I век на н.е., група учени и медици използват компютърни програми, глина и изкуствена кожа, както и познанията си за външния вид на евреите от онова време, за да определят формата на лицето и цвета на кожата и очите. Така се стига до следния резултат:

 Аз съм пътя и истината, и живота.

Човек със селско лице, тъмна кожа, къса къдрава коса и издут нос. Височината му би била около 155 сантиметра. Според думите на апостол Павел: "Ако човек има дълга коса, това е позор за него" следва, че Павел или не е знаел как изглежда Исус, в протичен случай не би ги казал, или Божият Син е бил именно с къса коса, която по онова време е била и общоприета.

С използването на археология и анатомия, вместо различни артистични интерпретации, се достига до най-точната прилика, някога създавана. Това не е лицето на Христос, защото така или иначе никога не е намиран неговият череп, но е първата отправна точка към това как би изглеждал той.


I'm too sexy for your sins
too sexy for your wall
I'm a model, you know what I mean.


2 коментара:

bungle каза...

Някой май е гледал научнопопулярни филми? :P

Vainpire каза...

Е гледам де, нали трябва да се научнопопуляризирам и аз, хехе.

Публикуване на коментар