12.04.2010 г.

Всичко, което знаете, е грешно: Наркотиците


Интоксицирането е част от човешката култура от самото й начало, по много начини и чрез много средства. Докато от малки сме плашени със снимки и филми, изобразяващи хора с  посинели вени, с опадали зъби, с насилието, което наркотиците пораждат - все неща,  разрущаващи семейства и животи, в същото време от много места тези субстанции биват рекламирани, къде явно, къде не. Но не това е въпросът. Когато идва ред да се определи кои наркотици са най-опасни, е, резултатите са малко притеснителни.

Преди десетилетие английски учени степенуват вредите на 20 субстанции, възможно най-обективно, като се има предвид различните при хората толерантност, количество и период на употреба.
Експертите разпределят наркотиците в три категории, според: 1. физиологичните ефекти у употребяващия, 2. вероятността към пристрастяване и 3. социалното им въздействие по скала от 0 до 3 за всяка отделна категория (т.е. максималната вреда от даден наркотик би била 9).



Така те установяват, че всъщност няма ясно разграничаване между социално приемливи и забранени субстанции. Легалните наркотици са приемливи, а забранените са именно "опасните", защото... ами защото са вече забранени. 
За пример, алкохолът е много по-страшен от повечето незаконни наркотици. Това се отнася и за тютюна, докато пушенето на марихуана се оказва по-безвредно. 

Според професор David Nutt (автор на изследването), алкохолът е толкова внедрен в нашето общество, че дори явните научни данни за отровната му природа не намират достатъчно обществено внимание. За сведение, в страна като САЩ годишно от алкохол и последствията от употребата му умират приблизително 85,000 души, а от всички други видове забранени наркотици смъртните случаи са общо 17,000. 

Оказва се, че политиката на едно общество е и неговата невъзможност да извърви определена крачка.  "В името на всеобщото здраве " е просто дезинформация, прикриваща милиардите приходи на компании, търгуващи с "позволени вещества" - позволени, просто защото могат да бъдат управлявани.

(следва продължение)

6 коментара:

Пламен Бочев каза...

Интересно е... Не съм опитвал "забранени" и не бих го направил. Но съм чел статии за марихуаната, които доказват, че не е вредна. Факт било, че от нея може да се произвежда гориво, което е в разрез с интересите на петролните магнати, които пък имат едни от най-силните и влиятелни лобита в световната политика...
Има и един друг наркотик, за който става дума във всички книги на Карлос Кастанеда. Но това е дълга тема... :)

Bla каза...

Имам умерен drug-опит, но категорично и безспорно: най-гадните ми предрусвания са били алкохолни.

legrandelf каза...

Не мога да кажа избягвам наркотиците, щото не всеки ден ми влизат в плантото, нали :)))

Но определено не ги търся :P

Порядъчно се токсикирам (подобно на Бла) с алкохолни пари, пък били те и (по-)втечнени! :)))

Оливацията ми е на ниво (все още), тъй че не смятам (скоро) да минавам на "по-горно" ниво :)

lol

أمل каза...

Елфе, за миг прочетох "овулацията" и щях да ревна ужасено :D

Bla каза...

Jesus...

legrandelf каза...

Ааа, на койт' каквото му е в главата (или между краката) не е моя работа :))))))))

lol

Публикуване на коментар