21.06.2012 г.

Смъртоносна статистика



Годишно се самоубиват над 1 милион души или на всеки 40 секунди се самоубива по 1 човек. В България за година живота си отнемат над 1000 души, отивайки наистина към свършване, като се има предвид, че по прираст на населението в световен мащаб страната ни е с отрицателен такъв на 224-то място от 230 възможни.

Що се отнася до най-висок брой на самоубийствата забравете за скандинавските страни, защото истината е друга. Челните места заемат съответно страните Литва, Южна Корея, Казахстан, Беларус, Унгария, Япония, Латвия, Китай, Словения, Шри Ланка, Русия, Украйна, Сърбия, Естония, Швейцария, Хърватска, Белгия, Финландия, Молдова.

Най-предпочитаните места за самоубиство пък се оказват: гората Аокигахара в Япония (видео за която виждате най-долу); мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, Ниагарският водопад; в Англия мостът "Клифтън" над река Ейвън и плажът "Бийчи Хед"; Айфеловата кула; мостът "Жак Картие" в Канада и мостовете "Аурора" и "Коронадо" в САЩ. Поставянето на защитни прегради в последствие значително отказва хората.


Повечето самоубийци са мъже, но пък по-голямата част опитали да се самоубият са жени - неуспешните самоубийства са към 20 пъти повече. В такива случаи "Бъди мъж, направи го" може да завърши с фатални последици. Жените се отказват от самоубийствени мисли главно, заради ролята, която изпълняват в семейството и дома. Поради тази причина, те остават и по-малко емоционално и социално изолирани, като същевременно са по-склонни да търсят професионална помощ.

Интересно е да се отбележи и че процентът на самоубийствата в мюсюлманските страни е значително нисък. И това не е, защото там хората са по-щастливи, а защото липсват като цяло обективни данни от една страна. От друга- царящият религиозен фанатизъм, заклеймяващ самоубийството като пълен грях и прикриването на самоубийствата от страна на близките на починалите по същата причина.

Най-много посягат на живота си хората над 65 години, а рискови групи са индивиди, които са подложени на голям натиск от страна на обществото; лицата под запрещение; млади хомосексуалисти; хора, опитали веднъж да се самоубият; лица с психични разстройства, наркомани и алкохолици; хора, които имат  самоубили се познати или роднини, такива, преживели голяма загуба. При неуспешно самоубилите се има над 100 пъти по-голяма вероятност да направят следващ опит. Също, множество изследвания показват, че медийното отразяване на самоубийствата завършва само с повече извършени самоубийства сред идентифициращите се с жертвата.

В страната ни средно всеки ден едно дете прави опит за самоубийство, a двама възрастни слагат край на живота си.  В България няма функционираща програма за превенция на самоубийствата, тъй като от години държавата не финансира националната програма за психично здраве. В Европа един на всеки десет души страда от психично заболяване с депресията като  най-разпространен проблем, докато в страната ни е един на всеки пет. Ако имате нужда от помощ, най-доброто, което може да направите, е да потърсите частен специалист, където ще ви бъде обърнато повече внимание. От тук идва и главният проблем с намирането на добър такъв, тъй като по-голямата част от специалистите не мислят извън прочетеното в учебниците и се опитват да ви докарат до универсален модел за психично здраве, какъвто не съществува. Настрани от медикаментозното лечение, което някой път се налага, много по-голямо значение има психотерапията - област, в която малцина са добри.







0 коментара:

Публикуване на коментар